Just Dutch TAG

Een primeur op dit blog: vandaag doe ik mijn eerste tag. De ideale oplossing voor als je niet zoveel tijd of inspiratie hebt om echt een eigen artikel te schrijven, haha. Vandaag een tag over het zijn van een Nederlander. Ik ben niet per sé een super trotse Nederlander, maar ik kan ons kikkerlandje zeker waarderen op veel gebieden. Daarnaast woon ik nou eenmaal ook al mijn hele leven in Nederland, ik ben er geboren en voel me dan ook wel gewoon helemaal Hollands.  

De tag komt van gewoonmarieke.com!

Één of meer koekjes bij de thee?

Meer, meer, meer! Ik ben een enorme zoetekauw (help, meteen al zo’n typisch Nederlands woord) en ik moet me vaak echt inhouden om niet een hele koektrommel achter elkaar op te eten.

Wat is je favoriete stamppot?

Ik denk dat ik hierbij gewoon voor een ouderwetse boerenkool stamppot ga. Met een beetje mosterd, jus en een vegetarische rookworst welteverstaan. Super lekker!

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Behalve dan de eeuwige zwarte pieten discussie (waar ik me nu verder niet over zal uitspreken), vind ik Sinterklaas toch echt het leukst. Het snoep is lekker en pakjesavond is bij ons altijd nog heel erg gezellig. Ik hoor van veel families dat ze geen Sinterklaas meer vieren zodra het geloof bij de kinderen weg is en overgaan op kerst, maar wij hebben op 5 december altijd nog gewoon een avond van gezelligheid.

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Hoewel ik heus ook wel van natuur houd, ben ik over het algemeen toch een stadsmens. Dus nee, ik noem bij deze vraag geen leuke bankjes in mooie natuurgebieden op, maar gewoon een paar van mijn favoriete steden. Zo ben ik, lekker origineel, een beetje verliefd op Amsterdam. Utrecht vind ik ook echt heel leuk. Delft vind ik heel schattig, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb niet echt één leukste plekje, maar in elke stad waar ik met een ijsje op een mooie zomerdag aan de rand van de gracht kan zitten kan ik wel zo’n plekje benoemen. 🙂

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.

Ik ben super slecht in accenten, dus dat bespaar ik jullie. Stiekem vind ik plat Amsterdams wel leuk. Dat komt denk ik vooral voort uit mijn liefde voor (de musical) Ciske de Rat. Daarnaast vind ik de Noordelijke accenten ook heel grappig klinken (en dan bedoel ik wel echt het accent, niet de volledige dialecten/talen).

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Lekker! Dat hoor je buitenlanders ook heel vaak zeggen als je met ze praat. Wij vinden alles maar lekker en als je daarover nadenkt is dat eigenlijk best gek. Lekker weer, lekker zitten, lekker eten… Alles is lekker. Gezellig vind ik ook wel typisch Nederlands, niet eens alleen door de vrij unieke betekenis, ook omdat die harde g klanken ook echt iets van dit landje zijn.

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Ik wilde eigenlijk ons verjaardagsgebruik zeggen; het met zijn allen in een kringetje zitten om een tafeltje met snacks. Maar eigenlijk is dat best een beetje suf als je ervoer nadenkt. Daarom ga ik voor het fietsen, al weet ik niet of je dat echt een gebruik noemt. Hoewel ik net als iedereen die net als ik geen rijbewijs heeft ook heus wel eens scheld op het eeuwige gefiets, heeft het toch zeker meer voor- dan nadelen. Ja, soms is het nat en vermoeiend, maar het geeft je wel heel veel beweginsvrijheid, het is gezond én goed voor het milieu! Klinkt toch best wel als een top combinatie?

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriete gezegde?

Deze is misschien een beetje cliché, maar “Nooit geschoten is altijd mis” (of “Wie niet waagt, wie niet wint”) is één van de weinige gezegden die ik ook daadwerkelijk vaak gebruik. Er zijn nog wel meer gezegden en spreekwoorden die ik eigenlijk echt geniaal vind, maar het zijn er zo veel dat ik kiezen een beetje onmogelijk vind. Ik denk ook dat ik niet zoveel gezegden gebruik in het dagelijks leven, hoewel ik er wel veel ken.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

Hema, by far. Zeker nu de V&D niet meer bestaat ga ik voor bijna alles wat ik nodig heb, behalve kleding dan, naar de Hema toe. Ze hebben er bijna altijd wel wat ik zoek, het is de perfecte winkel voor cadeautjes, het is heel betaalbaar en alles ziet er ook nog eens super leuk uit!

Wie vind jij de leukste BN’er?

Jeetje, dat vind ik wel lastig. Teske de Schepper misschien? Of telt die niet echt als BN’er? Veel musicalacteurs vind ik ook tof, denk aan Thomas Cammaert, Dorian Bindels etcetera. Misschien mensen als Tim Hofman of Jochem Myjer. Maar uit het echt super bekende kliekje van BN’ers zou ik het niet weten eerlijk gezegd.

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Ik houd heel erg van de muziek van Teske (surprise), en van haar vind ik Beter Mens het mooiste nummer. Daarnaast vind ik Oceaan van Racoon, Lijmen van Maaike Ouboter en Mooi van Marco Borsato echt prachtig. En oh ja, hoe kan ik het vergeten; de gehele soundtrack van Soldaat van Oranje is Nederlandstalig en wat mij betreft een meesterwerk.

Haring? Ja of nee?

Nee! Ik houd heel erg van de meeste vis, maar haring is echt niet mijn ding.

Vrolijk Pasen iedereen!

4 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *