Waarom Severus Snape zijn excuus verdiende

To view this post in English, go to my Tumblr.

Vandaag is het negentien jaar geleden dat de (fictieve) “Battle Of Hogwarts” plaats vond. Dit is zo’n beetje het eindgevecht van de beroemde Harry Potter serie. Mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, en Harry Potter eigenlijk niet echt kennen, dan is dit verhaal waarschijnlijk niet zo boeiend voor jou. Ik wil het namelijk hebben over één van mijn favoriete HP personages: Severus Snape. 

Goed, The Battle Of Hogwarts dus. Er is een beetje een traditie aan de gang waarbij J.K. Rowling (de schrijfster van de Harry Potter boeken, maar get out of here als je dat niet wist) elk jaar op 2 mei, de datum dat het gevecht plaats vond in 1998, in een tweet haar excuses aanbiedt voor de dood van één van de gestorven personages. Ja, fandoms zijn gek, maar dit soort tradities keep us going. Vorige twee jaar waren Fred Weasly en Remus Lupin al aan de beurt.

Dit jaar bood Rowling haar excuses aan voor de dood van een Hogwarts’ leraar, hoofd van Slytherin house en de Halfblood Prince: Severus Snape. Ik was, met Snape als één van mijn favoriete personages, hier erg blij mee. Onder de tweet ontstond, zoals eigenlijk altijd wanneer Rowling iets zegt over de Harry Potter serie echter een hevige discussie over of de excuses terecht waren, waarbij de Snape lovers helaas in de minderheid waren.

Hier daarom waarom ik wél van Snape houd en ik vind dat hij deze haat niet verdient. Om te beginnen; waarom wordt hij zo gehaat? Laten we het even op een rijtje zetten. Hij was vanaf zeer jonge leeftijd al bezig met donkere magie, zijn vriendschap met Lilly Evans (Harrys moeder) ging mis omdat hij haar een modderbloedje noemde, in de First Wizarding War was hij een dooddoener en hij pestte veel van zijn leerlingen.

Geloof me, ik zie heus wel hoe mensen hem hierom kunnen haten. Maar Snape’s personage stopt niet bij deze slechte dingen. Door zijn liefde voor Lilly is hij op een gegeven moment tegen Voldemort gekeerd en heeft zijn leven geriskeerd door vervolgens zelfs voor de Orde van de Fenix te spioneren.

Hij behandelde Harry zeker niet zoals een leraar een leerling zou moeten behandelen, maar dit is allemaal te wijten aan het feit dat Harry’s vader Snape in zijn schooltijd gepest had. Ik zeg niet dat dat het oké maakt, maar daardoor is het wel wat begrijpelijker. Pesten doet echt wel wat met je.

Daarnaast heeft hij Harry meerdere malen gered. Als Snape er niet geweest was, was Harry al in zijn eerste jaar op Hogwarts van zijn bezem gevallen door Krinkel.

Nee, Snape is geen perfect personage waarbij je niks anders kan doen dan van hem houden. Hij heeft duidelijk problemen en hij uit zijn niet goed verwerkte verleden op een totaal verkeerde manier. Een goede leraar is hij ook niet. Maar uiteindelijk sterft hij door een poging de gehele Wizarding World te redden, ik vind dat je dan best een paar helden puntjes verdient. Om Rowling maar weer even te quoten:

Als ik Snape in het echt zou tegen komen zou hij vast niet iemand zijn die ik aardig vind. Maar het is wel een heel erg goed uitgewerkt personage waarvan ik graag meer had willen zien. Hoe zou zijn en Harrys band veranderd zijn wanneer Harry alle informatie van hem gekregen heeft? We zullen het helaas nooit weten, omdat J.K. Rowling ervoor heeft gekozen om hem om te brengen.

Ik houd niet van perfecte personages die nooit iets fout doen. Snape heeft een enorm grote, ***bijna niet goed te maken fout begaan maar voelt zich hier wel schuldig over. Hij doet zijn best (voor de gekwetste persoon die hij is, is dit het beste wat hij kan doen) om toch nog wat goeds te doen met zijn leven, voor de liefde van zijn leven; Lilly Evans.

Hij is misschien geen held, maar hij heeft wel heldhaftige dingen gedaan. Hij is geen liefdevol personage maar hij handelde wel uit liefde. Ik houd niet van hem omdat hij nou zo gezellig is, maar omdat hij zo mooi in elkaar zit.

Het is een ingewikkeld personage om van te houden, die Severus Snape. Maar ik denk dat hij die liefde wel verdient. Want is het niet zo dat als hij die liefde eerder in zijn leven had gekregen, hij helemaal niet zo geworden was?

(Maar misschien heb ik ook wel gewoon een voorliefde voor de sarcastische assholes in series en films, who knows)

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *