Nee, er hoeft geen hetero pride te zijn

Ik schreef een betoog voor maatschappijleer, en ondanks dat het een rommelig stuk is geworden, vond ik het een belangrijk en onderwerp en erg geschikt voor mijn site. Vandaar dat ik het hier deel!

Elk jaar is het in juni pride month. De enige maand in het jaar waarin veel LHBT’ers zich echt geaccepteerd voelen door de extra aandacht die ze krijgen, een maand gevuld met regenbogen, glitter en blijdschap. Een heel mooi concept wat zeker nodig is in een wereld zoals deze, maar toch zijn er elk jaar weer mensen die roet in het eten gooien.

Blijkbaar zijn er, naar mijn mening belachelijk veel, mensen die pride month als iets onzinnigs zien. “Waarom zou hun wereld er beter van worden als sociale media bedrijven als Twitter en Facebook speciale hashtags of fotofilters lanceren?” vragen ze zich af. De vraag die je het vaakst hoort is er een die me shockeert over hoe onwetend en soms simpelweg dom mensen soms kunnen zijn. Vooral op Twitter zie je hem vaak voorbij komen;

“Waarom is er dan geen hetero-pride?”

Hierbij, aan alle heteroseksuelen die zich dit afvragen mijn zeer simpele antwoord: hetero mensen hebben geen speciale maand nodig waarin ze zich meer geaccepteerd voelen, omdat ze altijd al geaccepteerd worden. LHBT’ers krijgen dertig dagen per jaar, mensen buiten die gemeenschap hebben er 365.

Hetero’s worden nooit bedreigd, aangevallen of gediscrimineerd om hun seksuele geaardheid. Ze hoeven nooit bang te zijn om de hand van hun partner vast te houden in het openbaar. Hoeven nooit rekening te houden met wetten tegen hun liefde als ze een vakantie plannen. Daarnaast zullen ze nooit het voor sommige mensen verschrikkelijke moment hoeven te beleven waarin ze uit de kast komen tegenover vrienden en/of familie.

Tuurlijk is dit geen maand tégen hetero’s. We proberen heteroseksuelen niet buiten te sluiten, sterker nog; doe mee met het vieren van LHBT! Je hoeft geen deel uit te maken van de gemeenschap om ons te supporten.

Ik vind zeker dat je trots mag zijn als je hetero bent. Niet omdat je géén homo bent, maar puur omdat iedereen trots mag zijn op wie hij of zij is (wat seksuele voorkeur betreft in ieder geval). Maar een speciale parade of maand daarvoor is simpelweg onnodig en door zo’n suggestie te doen ben je zeer respectloos bezig tegenover de dingen die de LHBT’ers voor ons en soms die van nu nog moeten doormaken. Ze werden en worden gestraft, soms zelfs vermoord, puur omdat ze waren wie ze waren. Ik hoop natuurlijk oprecht dat heteroseksuelen nooit zo onderdrukt zullen worden, maar voor nu is het vanzelfsprekend dat ze dat niet worden. En iets wat vanzelfsprekend is hoef je niet te vieren. Anders konden we van elke dag een feestdag maken; vandaag vieren we dat het gras altijd groen is en in oktober is de maand waarin we vieren dat zebra’s strepen hebben…. Dat is natuurlijk onzin.  

Het wordt tijd dat heteroseksuelen stoppen met het naar beneden halen van pride month en beginnen met het waarderen van het feit dat die voor hen niet nodig is, dat er niets te vieren is omdat ze altijd al de standaard zijn geweest. Geniet van die vrijheid en steun degene die dat niet hebben. Want dát is waar pride om draait.

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *